زوج درمانی چیست؟
مشاوره زوج درمانی، یکی از بهترین راههای بهبود روابط بین همسران است. در این روش زوج با شرکت در جلسات زوجتراپی، مشکلات و تعارضات خود را با درمانگر در میان میگذارند تا بتوانند آنها را حل کنند. بخشی از مردم تصور درستی نسبت به این جلسات ندارند و گمان میکنند مشاوره زوج درمانی مفید نیست؛ در حالی که این طرز تفکر کاملا اشتباه است. مشاوره زوج درمانی با استفاده از تخصص و علمی که دارد، بهراحتی میتواند به زوجین کمک کند تا ریشه مشکلات را بهتر ببینند. و فضای امنی ایجاد میشود تا هر دو طرف برای بیان و درک و فهمیده شدن صحبت کنند.
روانشناس زوج درمانی چه هدفی دارد؟
هدف اصلی زوج تراپی، افزایش درک همسران نسبت به یکدیگر و از بین بردن الگوهای ارتباطی ناسازگار میان آنها است. زمانی که زوجها در این جلسات شرکت میکنند؛ با نقاط قوت و ضعف خود آشنا میشوند و به این صورت میتوانند مشکلات خود را کاهش دهند.
بعضی از افراد تنها مشکل را از همسر خود میبینند؛ یا روشهای غیرکارآمدی را برای حل تعارضات گوناگون بهکار میبندند؛ از طرفی تحمل هیچ سختی را هم ندارند. در همه این موارد زوجدرمانگر میتواند به آنها کمک کند. این نکته را هم در نظر بگیرید که راهکارهای روان درمانگر همیشه ساده نیست؛ گاهی اوقات افراد مجبورند که با شخصیت واقعی خود روبهرو شوند یا حتی برای رفع مشکلات، از بعضی تمایلات خود بگذرند؛ پس انتظار معجزه از روانشناس زوج درمانی را نداشته باشید.
زوج درمانگر کیست و چه ویژگیهایی دارد؟
زوج درمانگر فردی است که در زمینه روانشناسی تحصیلات دانشگاهی دارد و بعد از کسب دانش و آگاهی لازم، شروع به برگزاری جلسات درمانی مرتبط با کارش کرده است. سوال اصلی که اغلب زوجها میپرسند این است که درمانگر آنها باید از چه ویژگیهایی برخوردار باشد؟
تحصیلات
در بسیاری از مشاغل امروزی، افراد نیازی به تحصیلات دانشگاهی ندارند و حتی میتوانند بهصورت آزاد، مهارتهای لازم را نیز کسب کنند؛ اما روانشناسی اینطور نیست. زوج درمانی مشاوره باید از تحصیلات مرتبط با کار خود برخوردار باشد و همیشه با شرکت در کارگاههای مختلف خود را بهروز نگهدارد.
مهارت ارتباطی قدرتمند در مشاوره زوج درمانی
بهترین دکتر زوج درمانی، کسی است که از مهارت ارتباطی قدرتمند برخوردار باشد. بعضی از زوجین بهراحتی نمیتوانند مشکلات خود را در جلسات بیان کنند و حتی گاهی یکی از همسران، تمایلی به گفتوگو با روان درمانگر خود ندارد. در چنین موقعیتهایی درمانگر باید با مراجعان ارتباط بگیرد و برای آنها فضایی امن ایجاد میشود تا به گفتگوی بدون قضاوت و امن پرداخته شود.
تجزیه و تحلیل مشاوره زوج درمانی
ممکن است زوجها قبل از مشاوره زوج درمانی، با دوستان و آشنایان مختلف خود صحبت کرده باشند؛ اما به راهکار مناسبی نرسیده باشند؛ از این رو یکی از مهمترین مهارتهای زوجدرمانگر تجزیه و تحلیل مشکلات زوجین است. درمانگری که شما با او صحبت میکنید، باید به حرفهایتان گوش کند و به شما کمک میکند مشکلات را از دریچه دیگری ببینید. بهخاطر داشته باشید، بدون وجود این مهارت، زوجها هیچ سودی از جلسات خود نمیبرند.
صبوری
زوجهای گوناگون مشکلات مختلفی دارند؛ گاهی حتی بعضی از مراجعان از اختلالات شخصیتی شدیدی رنج میبرند؛ به همین دلیل بهترین دکتر زوج درمانی صبور است و در مقابل رفتار افراد گوناگون، رفتاری سنجیده از خود نشان دهد.
کلینیک زوج درمانی جلسات درمانی را چطور برگزار میکند؟
روال کلی تمام جلسات درمانی باید به این منوال باشد. درمانگر با مصاحبه اولیه و آشنایی با زوجین، جلسه را آغاز میکند؛ یعنی مراجعان شروع به معرفی خود میکنند و از مشکلاتشان میگویند. رواندرمانگر در طول جلسه باید شناخت مناسبی نسبت به هردو طرف بهدست بیاورد؛ بعد از اتمام مراحل آشنایی، روی مشکلات و حل آنها تمرکز میشود.
تعداد جلسات بسته به اینکه مقدار اختلافات هردو طرف چقدر باشد؛ متفاوت است. و نمیتوان تعداد جلسات مشاوره زوج درمانی را عنوان کرد.